Belgisch basketseizoen staat voor de deur: Antwerp en Charleroi klaar om Oostende van troon te stoten?
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Antwerp en Charleroi willen Oostende het vuur aan de schenen leggen

Belgisch basketseizoen staat voor de deur: Antwerp en Charleroi klaar om Oostende van troon te stoten?
Foto: © photonews

Aan het eind van vorig seizoen kregen we een vertrouwd beeld te zien: Oostende dat met de titel mocht pronken. Na een zeven jaar durende hegemonie mogen de basketfans zich eindelijk aan wat spanning verwachten aan de vooravond van de competitie. De titelkandidaten zijn immers met drie.

Zaterdag gaat de competitie opnieuw van start en maken we kennis met de nieuwe gedaante van alle basketteams. Het lijkt een open strijd te worden in de rechterkolom en bovenin denken meerdere teams kans te maken op het allerhoogste. We schetsen de mogelijkheden en ambities van de tien ploegen.

DE TITELKANDIDATEN

Filou Oostende: het winnen zit in het DNA van coach Gjergja en Oostende. De kustploeg afschrijven mogen we zeker niet doen, temeer het de Finals toch weer gezwind kon winnen. Toch betekent het verlies van Salumu, Jenkiri en Myers een ferme aderlating.

Antwerp Giants: de Giants hadden volgens velen vorig seizoen al de mogelijkheden om Oostende naar de kroon te steken. Intussen heeft Antwerp ervaring opgedaan. Het mikt op continuïteit en heeft zijn kern grotendeels behouden.

Spirou Charleroi: na heel wat mindere jaren zonder prijs moet het fiere Charleroi weer een woordje kunnen meespreken. Axel Hervelle verliet Bilbao en moet de ploeg van coach Lynch opnieuw de uitstraling van een grote ploeg geven.

NET ONDER DE TOP

Okapi Aalstar: ook met Aalst dient men nog altijd rekening te houden. Het wist enkele talentjes te strikken en het kan wel eens spoken in Het Forum.

Brussels: na een minder seizoen met een achtste plaats mikken ze in de hoofdstad weer hoger. De terugkeer van Crèvecoeur als coach en de komst van enkele spelers uit de Franse tweede klasse is veelbelovend.

MIDDENMOOT/ZWAKKE BROERTJES

Mechelen Kangoeroes: de Kangoeroes zijn verhuisd van Willebroek naar Mechelen. Dat kan een nieuw elan bieden en met de nieuwkomers van de Nederlandse verliezend finalist erbij zijn er zeker mogelijkheden.

Limburg United: de Limburgers gaan voor de top vijf. Dat lijkt iets te hoog gegrepen, maar het verschil met de beste ploegen uit de rechterkolom zal sowieso klein zijn. Wie goed presteert kan dicht bij de top vijf komen. Bij een slechte start moet er vooral achterom gekeken worden.

Bergen: de prestatie in de Supercup is een veeg teken. In principe staat er wel een stevig geheel, maar het mankeert aan die extra punch. Lonken naar de eerste vijf, middenmoot of achterin belanden: het kan allemaal.

Leuven Bears: wat leuk om zien is bij Leuven is dat het veel Belgen kan uitspelen. Er zijn inspanningen geleverd om een stap vooruit te zetten. Beperkte plaatswinst is mogelijk en voorts zoveel mogelijk de tegenstanders het moeilijk maken.

Luik: Henry en Diop verhuisden van Charleroi naar Luik. Afwachten of het genoeg is om de club een nieuwe impuls te geven. Coach Masot heeft een puike reputatie, maar of hij over voldoende middelen beschikt is een andere vraag.

Meer nieuws

Meer nieuws