Wetsvoorstel naar aanleiding van voetbalschandaal treft ook het basket: "Zou het einde betekenen voor profbasket in België"
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Arthur Goethals fel gekant tegen nieuw wetsvoorstel

Wetsvoorstel naar aanleiding van voetbalschandaal treft ook het basket: "Zou het einde betekenen voor profbasket in België"
Foto: © photonews

'Operatie Propere Handen' in het voetbal krijgt mogelijk gevolgen over de sportgrenzen heen. De regering wil, onder impuls van CD&V, de fiscale voordelen van topsporters aanpakken en snoeien in het aantal niet-EU-spelers in België. In de basketwereld kijken ze er met lede ogen tegenaan.

Arthur Goethals, voorzitter van de Pro Basketball League, is een fel tegenstander van het nieuwe wetsvoorstel. "Dit is een betreurenswaardig wetsvoorstel, voor het basketbal in het bijzonder. Dit zou het einde betekenen voor het profbasket in België", zegt Goethals in Het Laatste Nieuws.

Geen excessen in het basketbal

Hij verstaat maar al te goed welke bedoeling achter het voorstel schuilt. "Hiermee willen ze de excessen in het voetbal op een populistische manier tegengaan. Die excessen zijn in het baket per definitie niet mogelijk, omdat wij geen transfersysteem hebben."

Er zijn in het Belgische profbasket 47 niet-EU-spelers, waarvan de meeste uit Amerika komen. "Omdat dit de bakermat van het basket is natuurlijk. Zes van de twaalf spelers die op het wedstrijdblad staan, moeten 'homegrown' zijn. Dat zijn spelers die voor hun 18de al vijf jaar in België gespeeld hebben. Wij willen dat optrekken naar acht stuks."

Meer nieuws

Meer nieuws