Gevestigde waarden én seizoensrevelatie mogen hopen op titel bij start van play-offs
Redactie
| 0 reacties

Milwaukee, Toronto en Golden State koesteren titeldroom bij aanvang play-offs

Gevestigde waarden én seizoensrevelatie mogen hopen op titel bij start van play-offs
Foto: © photonews

De play-offs staan voor de deur in de NBA en dat betekent een boeiende tijd voor alle deelnemende ploegen. Van die zestien teams mogen koesteren ook drie ploegen zeer realistische titelambitie: het Milwaukee van Antetokounmpo, het Toronto van Leonard en het Golden State van Curry.

DE TITELKANDIDATEN

Milwaukee is dé grote verrassing: niemand die vooraf gedacht had dat de Bucks het beste team zouden zijn in de reguliere competitie. Toch komt het ook niet uit het niets: wanneer een gigatalent als Giannis die extra stap zet en zich echt gaat profileren als een ware leider, dan worden ook de spelers rondom hem naar een hoger niveau getild.

Dat is wat gebeurd is en daarvoor verdient Milwaukee respect. De grote vraag is nu: kan het ook in de play-offs de grote verwachtingen invullen? De geschiedenis leert ons dat dit één van de moeilijkste zaken is voor een groep die zich nog maar pas de status van topploeg heeft toege-eigend.

Concurrentie in de Eastern Conference komt er van Toronto, dat al enkele jaren op de poort aan het kloppen is in het Oosten. Goed zijn in de competitie werd echter telkens gevolgd door falen in de play-offs. Waarop besloten werd DeRozan van de hand te doen en met Kawhi Leonard een nieuwe ster in huis te halen. Die leek er aanvankelijk weinig zin in te hebben, maar het bleek toch een goede 'match'.

Het zou een verrassing zijn moest de ploeg die de Western Conference afvaardigt in de uiteindelijke Finals niet titelverdediger Golden State zijn. De Warriors wonnen net geen 70% van hun duels. Dat duidt op een moeizamere competitie, maar de meeste problemen deden zich voor in het begin van het seizoen. Golden State zit op tijd op het juiste spoor en hield toch nog redelijk comfortabel Denver achter zich.

EERSTE RONDE

Velen mogen dan al dromen van de titel, beginnen moet iedereen doen met de eerste ronde. Philadelphia - Brooklyn is de opener: een bende jong talent dat behoort tot de subtop tegen een gretig team dat zijn herintrede maakt in de play-offs. Ook Orlando past overig in dat laatste plaatje. Wat nog niet wil zeggen dat stuntwerk aan de orde is.

'Sweeps', oftewel een ploeg die alle wedstrijden wint in zijn serie, kunnen vooral verwacht worden in de ontmoetingen tussen de topreekshoofden en achtste reekshoofden. In de andere series komt het er wellicht niet van. Sterke offense vs prima defense komt aan bod in Houston - Utah. Portland wil zijn goede seizoen belonen, maar mist met center Nurkic een belangrijke pion tegen OKC.

Voorts is het uitkijken naar wat Boston kan. Vorig jaar nog titelkandidaat, nu niet verder geraakt dan de vierde plaats in het Oosten. Het won wel vijf van zijn laatste zes wedstrijden en neemt het op tegen Indiana, dat het beter deed dan verwacht. Denver, dankzij de sterke Jokic verrassend tweede in het Westen, wil zich niet laten verrassen door San Antonio.

STER VAN DE PLAY-OFFS?

Voor het eerst in jaren geen LeBron James in de play-offs. Anders zoog die de aandacht steeds naar zich toe en dit laat een leemte waar iemand anders kan in stappen. Giannis als Milwaukee de kers op de taart zet? Of Harden met zijn onvoorstelbare statistieken? Een andere optie is ook de OKC-tandem Westbrook - George, allebei ook steeds goed voor het nodige spektakel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws