Format van de play-offs ligt onder vuur: oplossing ligt nochtans voor de hand
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Vier of maximum vijf teams in play-offs zou Belgisch basketbal ten goede komen

Format van de play-offs ligt onder vuur: oplossing ligt nochtans voor de hand
Foto: © photonews

Het is weer de tijd van het jaar: de play-offs komen eraan. Altijd het moment om naar het puntje van de stoel te schuiven en de Belgische basketmatchen van nog naderbij te volgen. Alleen: de eerste ronde lijkt zo goed als een maat voor niets. Wellicht is in enkel één matchup een kans op verrassing.

Dat kan bezwaarlijk de bedoeling zijn van het format play-offs. Het spelen van zo'n postseason zit weliswaar diep in de wortels van het basketbal overal ter wereld, maar dan wel met als doel de intensiteit naar omhoog te brengen en de topteams topbasket te zien spelen. Dat kan in België pas vanaf na de eerste ronde. Het aantal deelnemers verminderen is de enige oplossig.

Dan ga je al meteen over naar de halve finales. Het zou uiteraard beter zijn moesten er meer competitieve teams in onze eerste klasse zitten. De realiteit is echter: het is een competitie met tien ploegen. Dan enkel de twee kneusjes als Leuven en Luik eruit laten, is niet het opzet van de play-offs. Want ook de ploegen vlak voor hen hebben er niets te zoeken. Zelfs de vijfde in de competitie won dit seizoen niet de helft van zijn matchen.

RICHTING 50%

In de NBA spelen er zestien ploegen play-offs, terwijl er in totaal dertig ploegen spelen in de reguliere competitie. Dat is dus pakweg de helft, nu goed, iets meer. Daar zo'n percentage zullen we in België ook moeten overgaan. Er kan misschien nog een beslissende match gespeeld worden tussen de nummer vier en de nummer vijf: een soort aanleiding naar de volgende ronden om de laatste halvefinalist aan te duiden.

GEEN PROBLEEM QUA AANTAL MATCHEN

Maar meer gaat ons basket geen goed doen. De kleinere teams zullen het niet graag horen, want zo wordt het nog moeilijker om de play-offs te halen. Maar qua aantal wedstrijden die elke ploeg moet spelen, is het geen groot probleem. Voor de zwakkere teams is het postseason toch afgelopen na twee wedstrijden. Twee duels meer of minder, dat maakt de rekening.

En neem nu het voorbeeld van Mechelen Kangoeroes. Dat kreeg net in de competitie tweemaal een pak slaag van Antwerp en zal in de play-offs waarschijnlijk hetzelfde lot ondergaan. Is Kangoeroes ermee gediend om nu nog twee keer zwaar onderuit te gaan alvorens aan de vakantie te beginnen? Het aantal deelnemers reduceren naar vier of vijf is de enige realistische optie om een zeker niveau en uitstraling te behouden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws