Stressvolle momenten moeten Belgian Cats nog beter maken in de toekomst
Redactie
| 0 reacties

Belgian Cats krijgen op EK regelmatig te maken met stress in slotminuten

Stressvolle momenten moeten Belgian Cats nog beter maken in de toekomst
Foto: © photonews

Met een EK basketbal voor vrouwen een jaar na de vierde plaats op het WK, was het interessant om te kijken of de Belgian Cats opnieuw een stap voorwaarts konden zetten. Het EK is nog volop aan de gang en de top zes kan nog altijd. Eén conclusie is wel al duidelijk: het is vaak stressen bij de Cats.

Die momenten aan het einde van een match, waarop elk balbezit gecontesteerd wordt, elke rebound of elke gemiste vrijworp erg zwaar doorweegt: ze hebben al veel gevraagd van de Belgian Cats. Die openden erg overtuigend tegen Rusland, kenden een offday tegen Wit-Rusland en speelden nadien alleen nog maar thrillers.

In de laatste groepsmatch, de barrage en de kwartfinale viel het telkens op hoezeer het bibberen was in de slotminuten. Tegen het sterke Servië zorgden de Belgische dames voor fraai basketbal, maar een balverlies op het einde door een communicatiefout brak hen zuur op. Vervolgens was het alles of niets tegen Slovenië.

GEREGELD MATCH IN HANDEN

De kwartfinale was immers het minste dat verwacht werd en dat was er toch wel aan te zien. Nerveuzigheid alom, maar op de ene of andere manier trokken de Cats de zege over de streep. Dat is wat net niet lukte tegen Frankrijk. Ook hier hadden ze de match in handen, maar niet voor het eerst in een toernooi was het missen van vrijworpen of het net niet plukken van een rebound bepalend.

Aan deze dingen is te zien dat dit nog altijd een relatief jong team is wat het spelen van grote toernooien betreft. We hebben ervaren speelsters als Meesseman en Wauters, maar als ploeg is dit nog altijd maar het tweede grote kampioenschap. Dan is het logisch dat de maturiteit aan het einde van close wedstrijden af en toe nog ontbreekt.

DRUK LIGT VAAK BIJ MEESSEMAN

Ook zo'n EK is het ook niet simpel om homogene prestaties neer te zetten. Allemand begon behoorlijk moeizaam, maar kwam dan wel op gang. Iets te vaak ligt de druk nog bij Emma Meesseman. Maar ondanks dit alles spreiden de Belgian Cats een voorbeeldige mentaliteit tentoon en toonden ze eens temeer hun potentieel door op een zucht van de halve finales te komen.

Het is nu nog uitkijken wat de wedstrijd tegen Hongarije op zaterdag gaat geven. Bij winst heeft onze nationale damesploeg een ticket voor het pre-olympisch toernooi beet en dat zou zeker en vast verdiend zijn. En hoe meer deze generatie samen grote toernooien kan spelen, hoe beter die ook de slotminuten in die spannende wedstrijden gaat beheren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws