Magic Johnson 60 jaar: zelden een meer legendarische clubspeler op het terrein gestaan
Redactie
| 0 reacties

Magic Johnson mag op zijn 60ste nog eens terugdenken aan zijn 5 titels met LA Lakers

Magic Johnson 60 jaar: zelden een meer legendarische clubspeler op het terrein gestaan

In de NBA is het op dit moment van het jaar eerder windstil. De meest opvallende transfers zijn reeds doorgevoerd, spelers stomen zich stilaan klaar voor het nieuwe seizoen. De competitie wordt pas hervat op 22 oktober. Toch is het nu feest in het NBA-landschap. Magic Johnson is 60 geworden.

Magic Johnson vierde woensdag zijn zestigste verjaardag. We zetten daarom graag alle verwezenlijkingen van dit basketbalicoon graag nog eens op een rijtje. Want Johnson was effectief een echt icoon. In de eerste plaats voor de LA Lakers - nooit speelde Magic voor een andere ploeg -, maar ook voor de sport in zijn geheel.

Johnson werd gedraft in 1979 door de Lakers en moest mee voor de titel zorgen. Die was de jaren voordien uitgebleven ondanks de aanwezigheid van sterspeler Abdul-Jabbar. In het eerste jaar van Johnson was het meteen bingo en op wat voor een manier. In Game 6 van de Finals speelde hij op verschillende posities en scoorde hij liefst 42 punten: tot de dag van vandaag één van de beste prestaties ooit in de NBA.

RIVALITEIT MET DE CELTICS

Johnson zou zich nadien ontwikkelen tot een legendarische forward. In '82 werden de Lakers opnieuw kampioen, en ook deze keer pikte Magic de Finals MVP Award op. De volgende jaren volgden er stevige duels met andere sterren zoals Hakeem Olajuwon, maar vooral met de Boston Celtics van Larry Bird. Nieuwe titels kwamen er in 1985 en 1987.

Dat laatste jaar was de aanzet van zijn beste periode op persoonlijk niveau. Johnson werd voor het eerst verkozen tot MVP van het reguliere seizoen en die eer viel hem ook nog te beurt in '89 en '90. In '88 slaagde hij er met de Lakers voor het eerst in een titel te verlengen. Het was ook de laatste grote triomf van de ploeg uit LA met Johnson op het terrein.

LAATSTE FINALE TEGEN JORDAN

In '89 was Detroit ruimschoots te sterk in de NBA-finale. Zijn laatste Finals speelde Johnson in '91. De Lakers verslikten zich toen in een ander fenomeen... ene Michael Jordan. Zijn Bulls begonnen toen aan hun zegereeks. Johnson daarentegen kreeg in de voorbereiding op het volgende seizoen een enorme opdoffer te verwerken: hij testte positief op HIV, wat meteen een einde maakte aan zijn carrière.

Zo leek het op dat moment toch. Want hij zou nog terugkeren als Lakers-speler, maar pas nadat hij het team in 1994 ook... gecoacht had. Magic nam toen over in de loop van het seizoen en coachte de ploeg 16 wedstrijden. Op zijn 36ste waagde hij het er nog één keer op als speler. Na zijn comeback in 1996 deed hij nog een laatste keer mee aan de play-offs.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws