Oostende mag titel verdedigen in nieuw format dat meer voor innovatie dan voor oplossing zorgt
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Probleem uit eerste ronden play-offs niet verholpen door nieuw format

Oostende mag titel verdedigen in nieuw format dat meer voor innovatie dan voor oplossing zorgt
Foto: © photonews

Of het nu 2018 was of een ander jaartal uit de voorbije zes seizoenen: Oostende begon telkens aan het nieuwe kampioenschap als titelverdediger. Dat doet het komende vrijdag opnieuw met een thuismatch tegen Limburg United. En in een nieuw format.

De Basketballiga heeft inmiddels de speelformule voor het nieuwe seizoen bekendgemaakt. De ploegen wordne meteen onderverdeeld in twee poules van vijf. In elke groep worden er dan acht wedstrijden gespeeld. Antwerp, Charleroi, Bergen, Aalstar en Leuven zitten in poule A. Oostende, Brussels, Limburg, Mechelen en Luik zitten in poule B.

TWEEDE FASE IS COMPETITIE OP ZICH

Alle teams behouden hun punten uit de eerste competitiefase, waarna de tweede fase volgt waarin de eersteklassers nog twee keer tegen mekaar spelen. Nog 18 matchen in totaal dus. De top acht van het eindklassement speelt play-offs. In de eerste ronde naar een 'best-of-three', in de halve finales en finale naar een 'best of five'.

Een aanpassing van het systeem is niet slecht - af en toe eens een frisse wind door de competitie blazen kan geen kwaad - en bovendien zitten er wel een duidelijk voordeel aan het nieuwe format. Namelijk dat de kleinere ploegen langer zullen mee zijn met de mensen. Teams als Bergen, Aalstar en Leuven enerzijds en Limburg, Mechelen en Luik anderzijds kunnen tegen mekaar zeker punten sprokkelen.

Zo krijg je normaliter geen scenario waarbij staartploegen wekenlang moeten wachten op hun eerste punten en de grote ploegen toch nooit kunnen inhalen. De reële kans op enkele zeges in het begin van het seizoen kan de underdogs uit onze competitie moed geven om de toppers langer het vuur aan de schenen te leggen.

Het gaat dus om het verloop van de reguliere competitie en om daar enigszins de spanning te verdelen over alle ploegen. Aan het eind van die competitie gaat het klassement wel zoals altijd de waardeverhoudingen tussen de teams onderling correct weergeven.

WEINIG INVLOED OP PLAY-OFFS

Daarmee wordt het echte hiaat in het Belgische kampioenschap wel niet echt aangepakt, namelijk de eentonige eerste ronde(n) van de play-offs. Het verschil in kwaliteit tussen de toppers en nummers zeven en acht - die toch maar vierdelaatste en derdelaatste eindigden - is zo groot dat de uitslag in enkele series bijna op voorhand al vaststaat.

Als er zoals vorig jaar met Oostende en Antwerp dan twee ploegen echt bovenuit steken, is zelfs die tweede ronde gemakkelijk te voorspellen. In die halve finale zal er nu een match extra gewonnen moeten worden. Wellicht zal dat niet voor veel grote wendingen zorgen. Veel meer kan je met die ronde weliswaar niet doen, maar over het aantal deelnemers aan de play-offs denkt men best wel nog eens na.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws