Philip Mestdagh is niet langer bondscoach van de Belgian Cats

Philip Mestdagh is niet langer bondscoach van de Belgian Cats

Philip Mestdagh stopt als bondscoach van de Belgian Cats, dat kwamen de Coach van het Jaar en Basketball Belgium onderling overeen. De Cats nemen zo na 6 jaar afscheid van Mestdagh en zullen in november aantreden met een nieuwe coach aan het roer.

“We voelen dat het tijd is voor een nieuwe wind,” verklaart General Manager Koen Umans. “Philip heeft de Belgian Cats samen met de ganse staff op het mondiale niveau gebracht:  89 interlands op de teller met een 6de plaats op de wereldranking.  De mooiste pagina’s van de Belgische basketbalgeschiedenis dragen zijn stempel. We houden eraan om Philip uitdrukkelijk te bedanken voor zijn jarenlange inzet. Hij hoort in onze Hall of Fame voor hetgeen hij met de Belgian Cats bereikt heeft. De verkiezing als Coach van het Jaar 2020 over alle sporten heen onderstreept de appreciatie voor de persoon en de erkenning van zijn impact door het sportlandschap in de meest brede vorm.”

En die verdiensten zijn niet min. Onder Mestdagh kwalificeerden de Cats zich in 2017 voor het eerst in 10 jaar opnieuw voor een Europees Kampioenschap. Van brons op het EK in 2017 ging het naar de 4e plaats op de World Cup in 2018. Een jaar later werden de Cats 5e op het EK en in 2020 kwalificeerden ze zich in Oostende voor het eerst in de geschiedenis voor de Olympische Spelen. De voorbije zomer haalden Meesseman en co nog een bronzen medaille op het EK. Op de Olympische Spelen gingen de Cats eruit in de kwartfinale.

“Dankbaar en trots”

“Ik ben enorm dankbaar en trots op het traject dat ik samen met de groep speelsters heb afgelegd,” zegt Mestdagh. “Nu afscheid nemen is niet gemakkelijk. Ik wil de speelsters en federatie bedanken voor onze samenwerking in de voorbije jaren. De Belgian Cats zijn voor altijd in mijn hart: dank je dames, dank je staff, we hebben samen een fantastisch parcours afgelegd. Mijn focus gaat nu volledig naar mijn club in de Franse competitie.”

Wie de nieuwe coach wordt van de Cats is nog niet geweten. “Er zijn gesprekken bezig,” zegt Umans. “We verwachten op korte termijn de nieuwe coach voor te kunnen stellen.” Normaal zou dat voor 1 oktober nog moeten gebeuren.

De Belgian Cats spelen op 11 november hun eerste kwalificatiewedstrijd in Bosnië-Herzegovina voor het EK 2023.  Op 14 november komt Duitsland op bezoek.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws