Stevige rel tussen Okapi Aalst en Jean-Marc Mwema van Antwerp Giants

Bjorn Vandenabeele
| 0 reacties
Stevige rel tussen Okapi Aalst en Jean-Marc Mwema van Antwerp Giants

Jean-Marc Mwema was zaterdagavond na de match tegen Okapi Aalst niet te spreken over de cheergirls van Okapi.

“Tijdens de opwarming van de partij Okapi Aalst-Antwerp Giants dansten er in een bruisend Forum van Aalst vijf cheerleaders op het parket. Twee daarvan in totale Zwarte Piet-outfit, inclusief zwarte krullen. Mijn Amerikaanse ploegmaats wisten niet wat ze zagen. In de VS is dit heel omstreden. Ik ben benieuwd hoe de Amerikaanse Aalstenaars hierover denken. Dit alles blijft totaal fout, zeker anno 2021,” schreef Jean-Marc Mwema op sociale media.

Sven De Smet die de communicatie verzorgt bij Okapi reageerde op de post. “Traditie is zo zwart als roet, ook in 2022 zal het zwarte piet zijn. En vragen we onze fans om ook als piet te komen, de echte. In Aalst doen we niet mee aan de hysterie van een extreme kleine minderheidsgroep.”

Waarna Mwema opnieuw reageerde. “Sorry, Sven, dat we ons ongemakkelijk voelen bij jullie trots op een traditie. Een die gebaseerd is op racisme. Een die heel simpel bij te sturen is. Een die totaal onlogisch is (tenzij je een aanhanger van racisme bent). ‘Our bad’, onze fout”, klonk het bij Mwema.

De club reageerde nu ook nog officieel. “Okapi Aalst betreurt de zwarte pieten polemiek en benadrukt geen enkele vorm van racisme toe te laten. De club Okapi Aalst heeft respect voor de mening van basketbalspeler Jean-Marc Mwema, maar betreurt het dat zonder voorafgaande dialoog de speler in kwestie via de sociale media de club in een onterecht negatief daglicht plaatste”, begint het officieel statement.

“De traditie van zwarte piet is voor ons niet gestoeld op enige vorm van racisme. Aalst, zijn inwoners en het DNA zijn van nature wat rebelser. Wit of zwart, grijs bestaat vaak niet.

Okapi Aalst wil met plezier in een persoonlijk gesprek met Jean-Marc beide standpunten aan elkaar laten verduidelijken. Wat de club betreft herhalen we een laatste maal dat racisme hier niet aan de basis ligt.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws